Skip to main content

Handtherapie

De handtherapeut behandelt patiënten met hand- en pols klachten, bijvoorbeeld na een val of operatie.

Met 27 botten en veel pezen, zenuwen en spieren zijn onze handen complexe onderdelen van het lichaam die een zeer belangrijke rol spelen in ons dagelijks leven.

Deze elementen werken nauw samen, waardoor u met uiterste precisie of juist met grote kracht uw handen kunt bewegen. Omdat de hand een van de meest ingewikkelde onderdelen van de menselijke anatomie is verdient de hand meer gespecialiseerde zorg.

Klachten aan uw hand of pols zijn vaak niet alleen erg pijnlijk, maar kunnen ook uw dagelijkse leven behoorlijk belemmeren. De gespecialiseerde fysiotherapeut zorgt er samen met u voor, dat u uw hand en pols weer zo goed mogelijk kunt gebruiken.

Met wat voor klachten kunt u naar de Handtherapeut?

Deze klachten kunnen zeer uitlopend zijn. Er kan sprake zijn van pijn in uw vingers, duim of pols. De oorzaak hiervan kan verschillend zijn. Soms komt dit door slijtage of door overbelasting, maar er kan ook een peesontsteking aanwezig zijn. Tevens kunt u tintelingen in uw vingers of duim hebben door een beknelde zenuw. Ook na trauma’s als een vinger uit de kom, een vinger- of een polsbreuk of een peesletsel kunt u naar de Handtherapeut.

Het is ook mogelijk dat de specialist u doorverwijst naar de Handtherapeut nadat u een operatie aan uw hand hebt gehad, bijvoorbeeld een operatie bij het Carpaal Tunnel Syndroom, Dupuytren of operaties na trauma’s (bijvoorbeeld peesletsel, breuken of huiddefecten). Een Handtherapeut begeleidt u dan na de operatie om de hand weer goed te laten functioneren zodat u deze weer kan inschakelen tijdens activiteiten in het dagelijks leven.

Wat doet de Handtherapeut?

De handtherapeut kijkt samen met u wat nodig is om te doen voor een zo optimaal mogelijk herstel van uw hand. Handtherapie is vaak een combinatie van spalktherapie en oefentherapie. Dit betekent dat als het nodig is, er een spalk voor u wordt gemaakt. Deze spalk kan een ondersteunende of beschermende of een mobiliserende (soepel maken) functie hebben.

Ook zullen er oefeningen worden gedaan om de vingers, duim of pols weer soepel te laten bewegen en om de kracht in uw hand en arm op te bouwen. Verder kan de therapie bestaan uit: wondverzorging, littekenbehandeling, het tegen gaan van zwellingen, mobilisatietechnieken en functionele training. Daarnaast begeleidt en adviseert de handtherapeut u om uw herstel te bevorderen en te voorkomen dat de klachten terugkeren. Denk hierbij aan oefeningen welke u thuis kan uitvoeren. Ook kijken we of er aanpassingen of hulpmiddelen voor thuis nodig zijn.

Fysiotherapeuten | Het Team
  • Wilma Huiskamp

    Fysiotherapeut | Manueel therapeut | Handtherapeut