Skip to main content

Looptraining etalagebenen in basisverzekering? Zo zit het!

Zit looptraining bij Claudicatio Intermittens (etalagebenen) door de fysiotherapeut nu wel of niet in het basispakket. Op nu.nl en in verschillende publicaties (zoals in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde) lijkt het alsof dit – deels - niet zo is.

Op dit moment krijgen mensen met etalagebenen in de 2e fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen fysiotherapie voor looptraining vanaf de 21e behandeling voor maximaal één jaar uit de basisverzekering vergoed. Met een aanvullende verzekering worden in 2016 de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van de afgesloten aanvullende verzekering./p>

Vanaf 2017 kan deze groep patiënten aanspraak maken op 37 behandelingen verspreid over een jaar, waarbij ook de eerste 20 behandelingen worden vergoed.

De minister kondigde in mei jl. op de site van het ministerie VWS hierover aan: "Voor mensen met zogenaamde etalagebenen in de 2e fase, pijn door vernauwde bloedvaten in de benen, komt fysiotherapie in het pakket. Het Zorginstituut Nederland (ZIN) concludeerde in maart dat oefentherapie onder begeleiding (voldoende) effectief is in die 2e fase en in de meeste gevallen de voorkeur heeft boven vaatchirurgie. Voor deze groep patiënten bestaat vanaf 2017 aanspraak op 37 behandelingen verspreid over een jaar, daarbij worden dan ook de eerste 20 behandelingen vergoed." Kijk ook op etalagebenen.nl, de patiëntenwebsite van ClaudicatioNet.