De-Fysiotherapeut-150px
Groepspraktijk Fysiotherapie Deventer (0570) 758 758 CONTACT

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie helpt u om fysiek optimaal te kunnen presteren. Soms kunt u dit niet door een blessure, of na een operatie.

Of u nu wilt beginnen met sporten, of als sport uw hobby of beroep is. Voor sportprestaties moet u blessurevrij zijn en blijven. Als sportfysiotherapeut helpen wij u om blessures te voorkomen en zo nodig op te lossen.

Wat is Sportfysiotherapie?
Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. De sportfysiotherapeut heeft een post HBO-opleiding gedaan en is verplicht zijn specialisatie door bijscholing up to date te houden. Hij mag de titel Allround sportfysiotherapeut en/of NVFS sportfysiotherapeut voeren.

Voor wie is sportfysiotherapie?
Sportfysiotherapie is bedoeld voor mensen die tijdens het beoefenen van hun sport of tijdens andere bezigheden een blessure hebben opgelopen waardoor ze niet in staat zijn hun sport te hervatten of niet meer op eigen kracht terug op het oude niveau van sportbeoefening kunnen komen.
Tevens voor sporters die willen weten of ze goed bezig zijn, advies willen over de trainingsintensiteit of over materiaal zoals schoenen of een brace.
Maar ook voor mensen die op dit moment niet sporten maar dit wel graag willen. Misschien is het al lang geleden dat u voor het laatst hebt gesport, bent u in de loop van de tijd zwaarder geworden of is het vanwege uw handicap of chronische ziekte nu eenmaal niet zo eenvoudig om te gaan sporten. De sportfysiotherapeut kan u helpen bij het kiezen van een activiteit die bij u past.

Voor welke klachten en vragen is de sportfysiotherapeut geschikt?
• sportblessures;
• andere blessures waardoor u niet meer kunt sporten;
• blessurepreventie en advies;
• advies in keuze van sport;
• sportmedische begeleiding;
• EHBSO: eerste hulp bij sportongevallen

Hoe gaat het in zijn werk?
Als u zich zonder verwijzing van de huisarts meld, wordt er eerst een screening gedaan. Tijdens de screening wordt uw klacht uitgevraagd en wordt er gekeken of er een indicatie is voor sportfysiotherapie. Tevens wordt er vastgesteld of het wellicht verstandig is dat uw klachten toch door de huisarts worden bekeken. Is dit het geval, neemt de sportfysiotherapeut contact op met uw huisarts en verwijst u terug.
Als er een indicatie is voor sportfysiotherapie volgt er een intake en onderzoek na screening. Er worden eventueel aanvullende gegevens gevraagd en er vindt een lichamelijk onderzoek plaats. De sportfysiotherapeut kijkt daarbij niet alleen naar de klacht zelf, maar onderzoekt tevens waardoor de klacht ontstaat. Ook bekijkt de sportfysiotherapeut of u andere lichamelijke problemen heeft die toe te schrijven zijn aan de klacht. Aan de hand van de uitkomsten wordt samen met u een behandelplan opgesteld, een prognose gegeven en een afspraak voor een behandeling gemaakt.
De huisarts of specialist kan u ook verwijzen. Er vindt dan geen screening plaats, dit heeft de verwijzend arts al gedaan. De werkwijze bij verwijzing is gelijk aan het bovenstaande na de screening.

Bron: patiënten informatiefolder NVFS.
Voor meer informatie over de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg ga naar http://www.nvfs.nl.


Deprecated: Function create_function() is deprecated in /www/htdocs/devenfys/plugins/system/zoo_zlelements/zoo_zlelements/elements/relateditemspro/relateditemspro.php on line 405

Gerelateerde Artikelen

Artikelen buiten deze website

  • Jozef


    Openingstijden

    ma, di en do: 8.00-21.00
    woe en vrij: 8.00-18.00

  • De Kuip

  • Schalkhaar

UA-49170917-1