Skip to main content

COPD beweegprogramma

Door de kortademigheid die ontstaat bij COPD wordt het op den duur steeds moeilijker activiteiten uit te voeren. Dit heeft vaak het gevolg dat de conditie en spierkracht achteruitgaan. Voor mensen met COPD is het dus essentieel om dagelijks ten minste 30 minuten per dag matig tot intensief te bewegen

Bewegen geeft lucht:

Voelt u zich benauwd wanneer u zich inspant? Heeft u ook last van hoestbuien? U zult denken dat het beter is om iedere lichamelijke activiteit te vermijden en daarmee uw benauwdheid te verminderen. Maar het omgekeerde is waar. Wist u dat wanneer u chronischebronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, het extra belangrijk is dat u beweegt? Als u minder beweegt, zult u juist eerder klachten krijgen en uw mogelijkheden zullen steeds verder afnemen. Bewegen geeft lucht.

Uw persoonlijk beweegprogramma:

U doorloopt het beweegprogramma samen met een registerfysiotherapeut. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid om u goed te kunnen begeleiden. Het programma is aangepast aan uw persoonlijke situatie. Het trainen vindt plaats in groepsverband, met mensen die ook bekend zijn met COPD. In de groep kunt u elkaar steunen en stimuleren en ervaringen uitwisselen. Het beweegprogramma duurt in totaal twee maanden (acht weken) en bestaat uit drie stappen

Stap 1: Voorbereiding

In twee individuele bijeenkomsten wordt uw beginsituatie vastgelegd. De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen.
De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Hierdoor kan de fysiotherapeut u het beweegprogramma op maat aanbieden. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Stap 2: Beweegprogramma COPD

Na de voorbereiding kunt u eventueel instromen in het beweegprogramma. In een acht weken durend programma doorloopt u een schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Het programma bestaat uit een actief en een informatief deel.

Het actieve deel

Het actieve deeel van het programma is gericht op verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen in combinatie met de juiste ademtechniek met als doel verbeteren en/of onderhouden van de ADL zelfstandigheid (Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen). Belangrijk is dat u weer plezier krijgt in bewegen. U leert ook herkennen wat normale verschijnselen zijn wanneer u bepaalde bewegingen maakt.

Het informatieve deel

In het informatieve deel van het programma komen ter sprake: medicijngebruik, inhalatie instructie van de voorgeschreven medicatie, Stoppen Met Roken (SMR), ziekte inzicht, voeding en het zelfmanagement.

Stap 3: Dagelijks bewegen

Tijdens het beweegprogramma COPD heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na acht weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is.